Uspehi

Od leta 1995 pa vse do danes sem se udeleževal številnih tekmovanj in srečanj harmonikarjev v Sloveniji in tujini. Prislužil sem si okoli 120 pokalov. Poleg pokalov pa še številna druga priznanja, plakete, majolike, medalje … 1. mesto sem osvojil več kot 100-krat. Seznam vseh dosedanjih tekmovanj, kjer sem bil uvrščen od 1. do 3. mesta najdete v priponki.

Leta 2003 sem prejel občinsko priznanje Občine Škocjan za dosežke s harmoniko in promocijo občine. Na to priznanje sem zelo ponosen.

 


Moji največji uspehi:

Zlata harmonika Ljubečne
Gospod Tone Vrabl - dolgoletni voditelj Zlate harmonike na Ljubečni je v biltenu zapisal: Štirinajst let je bil zvest Zlati harmoniki na Ljubečni in v tem času je po osvojenih nagradah postal najuspešnejši udeleženec vseh srečanj. Je edini, ki mu je uspelo prejeti vse tri glavne nagrade. Osvojil je eno srebrno in trinajst zlatih plaket, dvakrat je postal absolutni zmagovalec Zlate harmonike (2002, 2003), enkrat je osvojil plaketo Avgust Stanka (2005) in trikrat postal ljubljenec občinstva z majoliko (1998, 2001, 2010), ki jo podeljuje NT&RC.
Na povabilo predsednika organizacijskega odbora Zlate harmonike na Ljubečni Janeza Šabca pa je »veliki« Janez Lekše prišel tudi letos. V finalu najboljših harmonikarjev je nastopil 1. septembra – tokrat izven konkurence, kjer je s sproščenim igranjem pokazal, da je vse kar je osvojil v štirinajstih letih resničen dokaz, da je najuspešnejši harmonikar Zlate harmonike. Ob tej priložnosti je prejel posebno priznanje za 15. finalni nastop. V naslednjih letih ga bo težko prehiteti, še posebej ob dejstvu, da je bil v konkurenci več kot štirinajst let.
Janez Lekše iz Škocjana bo v zgodovino Zlate harmonike Ljubečne zapisan z zlatimi črkami!

»Nagrade na ZHL mi pomenijo največ, ker je daleč najbolje organizirano tekmovanje. Skozi več predtekmovanj in dva polfinala se v finale uvrsti okoli 30 najboljših harmonikarjev v Sloveniji. Tu pridejo res najboljši in se razna »svetovna prvenstva« ne morejo primerjati z Ljubečno.«

Evropsko prvenstvo
Evropskega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko, ki že vsa leta poteka v mestu Attimis v Italiji, sem se udeležil 7-krat zapored. Dosegel sem 4-krat 1. mesto, 1-krat 2. mesto in 2-krat 3. mesto. Prvič sem na Evropskem prvenstvu nastopil leta 2001 in dosegel 3. mesto v skupini do 14 let. Leta 2002 pa v skupini od 15 do 18 let tudi 3. mesto. Nato sem leta 2003 in 2004 zasedel 1. mesto v skupini od 15 do 18 let in bil leta 2003 z največ točkami med vsemi tekmovalci razglašen za Absolutnega evropskega prvaka. V letu 2005 sem v skupini  od 15 do 18 let zasedel 2. mesto. V letih 2006 in 2007 pa sem v skupini od 18 let naprej osvoji 1. mesto.

Svetovno prvenstvo
Večkrat sem se udeležil tudi Svetovnega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko. 3-krat sem dosegel 1. mesto v skupini Senior.

Mercatorjev harmonikar
V oktobru 2010 se je odvijalo 10 predtekmovanj v Mercatorjevih centrih po vsej Sloveniji. Finale pa je potekalo 13. novembra v Mercator centru Koper. Nastopilo je okoli 50 harmonikarjev finalistov. Strokovna komisija v sestavi: Jože BURNIK, Denis NOVATO in Stane KNIFIC se je odločila, da sem si zaslužil 1. mesto in za nagrado prejel novo harmoniko Lanzinger. To je še en velik uspeh dolgoletnih vaj.

 

 Seznam vseh nagrad in uspehov najdete na spodnjem seznamu:

 

Vse pravice pridržane - 2017.